Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

maanantaina, kesäkuuta 11, 2007

Terveiset edustajakokouksesta


Keskustanaisten edustajakokous on nyt ohi. Sihteeristössä hyörivät Anna ja Minna, Anu oli myös vapaaehtoisena pitämässä kokousta pystyssä. Myös muita EKN:n jäseniä oli saapunut paikalle työväentalolle.
Kokous valitsi yksimielisesti puheenjohtanan jatkamaan Anneli Jäätteenmäen, varapuheenjohtaista käytiin vaali: ehdolla olivat Elsi Katainen, Tatja Karvonen ja Eija Sippola. Valituiksi tulivat tiukalla tuloksella Elsi ja Eija.
Harmillista ehkä oli, että emme äänestäneet kokouksessa, mutta sitä on nyt turha enää surra.
Tatjalle voimia ja tsemppiä - hyviä naisia tarvitaan aina!

Olin myös kannarivaliokunnan sihteeri. Täytyy todeta, että naisilla on kyllä kokoustekniikassa harjoittelemista. Toisaalta kokoustekniikka lienee miesten luoma rakenne, joissa naisten on vain täytynyt toimia. Naiset voisivat siis luoda oman demokraattisen kokoustekniikkarakenteen, jos kokevat että nykyinen ei sovi heidän toimintatavoilleen. Tämähän on laajemmassa mittakaavassa ongelma, että naisten on täytynyt toimia miesten luomissa rakenteissa.

Koska olin sihteeri, en tietysti voinut ottaa kannariin poliittista kantaa vaikka olisi mieli tehnytkin. Se on aika perinteinen... ja toisaalta osin vasemmistovivahteinen - vaikka onhan se köyhän asia ihan Alkiolainen juttu - mutta kun esim. tässä päivähoitomaksukeskustelussa ei liene kuitenkaan siitä kyse, että köyhät joutuisivat kärsimään.

Tässä koko kannari:
Suomen Keskustanaisten edustajakokous 10.6.2007 Helsingissä

Perheiden tukeminen on laaja yhteiskunnallinen haaste


Kuntien kodinhoitojärjestelmää kehitettävä

Pienten lasten perheiden jaksamiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. On kehitettävä toimiva kodinhoitojärjestelmä, jonka kautta perheillä on mahdollisuus saada kotipalveluja.

Nykyisessä järjestelmässä perheille suunnattu tuki on keskittynyt lähinnä vain lastensuojeluun. Esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen vanhemmista sairastuu ja toinen käy töissä, perhe ei kuulu varsinaisesti lastensuojelun piiriin, joten he eivät voi saada arjen apua. Maan sisäisen muuttoliikkeen vuoksi entistä harvemmilla perheillä on enää auttavia sukulaisverkostoja lähellä. Lapsiperheiden ennaltaehkäisevä lähipalvelu helpottaisi tilannetta.

Vanhusten kunnallista kotipalvelua tulee kehittää. Vanhukset tarvitsivat apua kodinaskareissa kuten siivouksessa, pyykinpesussa ja kaupassakäynnissä. Vanhuksille on taattava todellinen valinnanvapaus, itsemääräämisoikeus ja kuuleminen palveluiden suhteen. Näin tuettaisiin vanhusten kotona asumista laitoshoidon sijasta.

Omaishoitajien asemaa tulee parantaa.

Kunnallista kodinhoitojärjestelmää tulee kehittää. Kuntasektorille tarvitaan taloudellista panostusta henkilökunnan palkkaamiseksi kodinhoitotyöhön. Lisäksi yksityinen ja kolmas sektori täydentävät kodinhoitopalveluita.



Subjektiivinen oikeus päivähoitoon säilytettävä

Vastuu lapsen kasvatuksesta on ensisijaisesti vanhemmilla. Perheiden erilaisissa elämäntilanteissa vanhempien valinnan vapautta lasten päivähoidon suhteen on kehitettävä, lähtökohtana on lapsen etu.

Päivähoitojärjestelmän pääongelma ei ole se, että kotona olevien vanhempien lapset täyttävät päiväkodit. Huomiota on kiinnitettävä liian suuriin ryhmäkokoihin, henkilökunnan riittävyyteen ja päivähoitojärjestelmän joustavaan palvelutarjontaan.

Mahdollisuutta tilapäiseen hoitoon tulee kehittää. Monet lapsiperheet kaipaavat lastenhoitoapua epäsäännöllisesti ja vain lyhyitä jaksoja kerrallaan. Tällainen tarve on esimerkiksi sellaisilla vanhemmilla, jotka opiskelevat, tekevät niin sanottuja keikkatöitä tai lyhyitä sijaisuuksia tai ovat työnhakijoina.

Nykyisessä järjestelmässä vanhemmat eivät pysty aina käyttämään päivähoitoavain tarpeeseen, vaan turvatakseen hoitopaikan saannin eri tilanteissa heidän täytyy pitää lasta koko- tai puolipäivähoidossa.

Päivähoitojärjestelmän tulee olla jatkossakin sellainen, että kaikilla vanhemmilla on aito mahdollisuus saada lapsensa päivähoitoon, joka vastaa perheen tarpeita. Nollamaksuluokka tulee säilyttää.

Perhepäivähoitajan verotusta on selkeytettävä ja perhepäivähoitajalla tulee olla oikeus palkkaan ajalta, jolloin hän hoitaa sairasta lastaan.



Palkkatasa-arvo edellyttää tekoja

Suomen Keskustanaiset vaatii, että tavoitteista saada aikaan merkittävä palkankorotus muun muassa naisvaltaiselle hoitoalalle ei luovuta. On jatkettava edellisen hallituksen aloittamaa palkkaohjelmaa naisten palkkatasa-arvon toteutumisen edistämiseksi. Sukupuolten välisten palkkaerojen kasvu on saatava taittumaan ja naisvaltaisten aloille tulee osoittaa kuntien lisävaltio-osuuden muodossa huomattava lisäpanostus.
Valtio ei voi olla palkansaajajärjestöjen erimielisyyksiin vedoten tekemättä asian eteen mitään.



Tasa-arvolainsäädännön henkeä noudatettava puolueessa

Suomen Keskusta rp:n tulee kaikessa toiminnassaan kaikilla tasoilla edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti. Pelkkä kehotus puoluekokouspäätöksillä ei ole vaikuttanut tilanteeseen. Suomen Keskusta rp:n sääntöjä tulee muuttaa niin, että sinne kirjataan tasa-arvolain mukaisesti vaatimus, että Keskustan puolue-elimissä henkilövalintoja tehtäessä tulee valita vähintään 40 prosenttia molempia sukupuolia.


Tämä viimeinen kohta on hyvä. Helsingin piirin piiritoimikunta teki samanlaisen aloitteen puoluehallitukselle edellisessä kokouksessaan.

Tässä tältä erää =) Aurinkoista kesäpäivää!

ps. olen tänään Demo ry:n seminaarissa ja paneelissa 12:30-16 Eduskunnan auditoriossa, tervetuloa kuulemaan!

1 Comments:

Blogger Kyösti said...

Sukupuolikiintiöt on hyvä juttu! Ja itse pidän 40-60 juuri parhaana vaihtoehtona. Se on surullista, että rakenteissa täytyy fyysinen sukupuoli tehdä näkyväksi, jotta rakenteelliset syrjivyydet saadaan näkyväksi. Lisäksi toi 40-60% on siitä hyvä, että se jättää kuitenkin tilaa hyville tyypeille (vaikka siis hallituksessa olisikin jo Maija, Martta, Maaria ja Anna) sekä ottaa muka jollain tavalla transgenderiset huomioon.

Ikävää on se fakta, että jotkut idiootit ikävä kyllä vahvistavat käsityksiään sexin ja genderin synonyymisista merkityksistä.

Suosittelen, että alatte laskemaan myös puheenvuoroja sukupuolinäkökulmasta. Meillä, naisvaltaisimmalla puolueella, puoluekokouksen poliittisista puheenvuoroista silti miehet pitivät valtaosan puheenvuoroista. Joidenkin mielestä puheenvuorolistat tulisi myös tehdä sukupuolijaon mukaisesti ja harrastaa niissä vähemmistösukupuolen emanssipaatio, itselläni ei oikein ole tähän kantaa - mikä on sinänsä yllättävää mielipideautomaatilta ;)

Puss!

11 kesäkuuta, 2007  

Lähetä kommentti

<< Home