Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

maanantaina, kesäkuuta 16, 2008

Kevennys kukkarosta vyötärölle

Edistykselliset Keskustanaiset haluavat Keskustan puoluekokouksen Joensuussa ottavan myönteisen kannan light-tuotteiden eli kevytelintarvikkeiden arvonlisäveronalennukseen. Suomessa asuu keskimäärin ylipainoista kansaa. Kaikkein nopeimmin lihovat 25-34 –vuotiaat miehet. Riskialttiita ovat myös lapsiperheet, jossa lapset oppivat vanhempiensa ruokailu- ja liikkumistottumukset. Vuonna 2003 oli naisista ylipainoisia 38% ja miehistä 54%. Ylipaino aiheuttaa monia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetestä ja kohonnutta verenpainetta.

Light-tuotteet ovat kevytelintarvikkeita, joissa on 30% vähemmän energiaa kuin vastaavassa tavanomaisessa tuotteessa. Valitettavan usein kaikilla kuluttajilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valita kevyempiä light-tuotteita niiden korkeampien hintojen vuoksi. Edistykselliset Keskustanaiset esittävätkin toimenpiteitä light-tuotteiden verotuksen keventämiseksi. Tällöin kevennyt siirtyisi ihmisten kukkarosta vyötärölle.

Puoluehallituksen vastaus:
Arvonlisäverotus on tavaroiden vapaaseen liikkuvuuteen ja palvelujen tarjoamiseen liittyvänä veromuotona osa Euroopan unionin lainsäädäntöä, jota Suomi ei voi yksin muuttaa. Jäsenvaltioilla on kuitenkin arvonlisäverodirektiivin sisällä tarkoin määriteltyä kansallista liikkumatilaa. Esimerkiksi elintarvikkeiden myyntiin voidaan soveltaa alennettua verokantaa. Edistyksellisten Keskustanaisten aloite terveellisempien elintarvikkeiden kulutuksen tukemisesta verokannustein on kuitenkin EU-oikeudellisesti ongelmallinen. EU:n arvonlisäjärjestelmän perustana olevan verotuksen neutraalisuuden periaatteen mukaan keskenään samankaltaisia ja näin ollen kilpailevia tavaroita tulisi verotuksessa kohdella samalla tavalla.

Alennetun arvonlisäveron piiriin otettavien elintarvikkeiden rajaaminen olisi todennäköisesti erittäin hankalaa. Tällöin rajanveto saattaisi ohjata kulutusta perusteettomastikin eri elintarvikkeiden välillä. Rajanvedon vaikeuden vuoksi esitys johtaisi paitsi käytännön ongelmiin myös verotuksen neutraalisuudesta poikkeamiseen. Puoluekokous katsoo, että osittain Edistyksellisten Keskustanaisten aloitteen tavoitetta edistää hallitusohjelmaan kirjattu elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen 17 prosentista 12 prosenttiin. Ruoan hinnan yleisen tason laskiessa laskevat myös terveellisten elintarvikkeiden hinnat.