¿QUE?
Ehkä aivoni ovat vielä kesäteloilla, mutta ylläoleva kysymys kävi päässäni, kun luin tän päivän hesaria ja uutista "Uudistettu äidinkielen ylioppilaskoe ei parantanut poikien tuloksia odotetusti?". Siis mitä?
"Sukupuolierot tuloksissa eivät tasoittuneetkaan uudistetun äidinkielen kokeen myötä". Mitä, oliko yo-koeuudistuksessa kyse jostain sosiaalidemokraattisesta märästä unesta tasapäistämisestä vai mikä sen kokeen (ja uudistuksen) tarkoitus oli... (Voi tietysti ollakin, en ole koulutuspolitiikan asiantuntija tällä alalla;)) Mutta jos saa suomalaista koulutuspolitiikkaa parjata vähän, vaikkei varsinaisesti tämän blogin suoranaiseen intressipiiriin kuulukaan, mielestäni yo-koe on vähän samanlainen kuin pro gradu myöhemmin yliopistossa - hirveä meuhka ja stressi yhdestä ainoasta asiasta, vaikka tärkeämpää olisi kai laadukas opetus ja opiskelu niinä edeltävinä vuosina. Omat kokemukseni oli, että lukiossa opetetaan miten pärjätä yo-kokeessa ja yliopistossa taas suositaan massatenttejä, eikä yksilöllisiä kirjoitussuorituksia.
Se, että tytöt pärjää paremmin koulussa, johtuu ilmeisesti vain ja ainoastaan vääränlaisista kokeista, ei vaikkapa yleisestä suhtautumisesta tyttöihin ja poikiin - pink is for girls, blue is for boys. (Suosittelen edelleen kaikille Marklundin & Snickaren kirjaa helvetissä on paikka... sillä se on yleistajuinen ja avartava sekä saatavilla suomeksi).
No onneksi HS lämmitti kaikkia meitä ja ilmoitti, että "huippusuoritukseen eli 114 pisteeseen yltäneistä seitsemästä ylioppilaasta viisi oli silti miehiä".
Ja siinä olen kyllä samaa mieltä hesarin kirjoittajan kanssa, että koulun pitäisi olla se paikka, jossa hankitaan perusyleissivistys. :)
Tunnisteet: media, yhteiskunta
4 Comments:
Minä taas olen lukenut teorian että mitä enemmän luokalla on tyttöjä, sitä vaikeampi poikien on keskittyä. Tytöillä tällaista ei havaittu, vaan opettajan sukupuolesta ja muista oppilaista huolimatta pystyivät keskittymään paremmin.
Sitten tässä on vielä se tekijä, että miehiä on yhä vähemmän opettajina. Pojat kuuntelevat paremmin miestä, kulttuurista riippumatta, vaikka tietyissä kulttuureissa se merkitys korostuu kunnes taas joissakin pienenee. Tytöille ei ole niin suurta eroa sen välillä onko puhuja mies vai nainen. Se ero tulee poikien kohdalla. Pojat vain tuntuvat kuuntelevan naista heikommin.
Usein selityksesi tälle on tarjottu biologiaa, joka ei tietenkään sulje kulttuuria pois, tietyistä kulttuureista tulevat pojat on aivan täysin toivottomia tapauksia jos heidät laittaa länsinaisen opetettavaksi. Tästä oli juttua vähän aikaa sitten tulleessa kevytdokumentissa joka käsitteli sukupuolten eroja, miehet eivät poimineet aikuisina läheskään yhtä paljon asioita uutisista jos uutiset luki nainen. Kunnes taas naisille sillä ei ollut väliä, oliko uutisten kertoja mies vai nainen.
Enkä muuten usko että tätä ongelmaa ratkotaan millään profeminismimeiningillä, mikään lisäsyyllistäminen ei auta.
Lisää miesopettajia, ongelma vain on että miehet hakevat työltä rahaa. Sinä päivänä kun siitä maksetaan tarpeeksi, sinä saat enemmän miesopettajia ihan itsestään.
Hmm....
Ehkäpä muidenkin huonostipalkattujen naisvaltaisten alojen palkkaus saadaan kuntoon, jos tulisi tutkimuksia, että esim. miehet eivät parane niin hyvin naispuolisten sairaanhoitajien kuin miespuolisten vastaavien käsissä.
Toivottavasti ymmärsit tahallasi väärin. Sinä päivänä kun sairaanhoitajan työstä saa x-määrä enemmän rahaa, sinne tulee miehiä kuin itsestään. Ei se ole sen vaikeampaa. Huonon palkan syynä ei suinkaan ole naisvaltaisuus koska esim.poliisit ja palomiehet ovat ihan samoissa ongelmissa. Se syy miksi palkka taas tuntuu huonolta, on että yksityisellä puolella jossa miehet parempien tulojen perässä ovat, tehdään nykyään niin paljon enemmän.
Jos julkinen pystyisi kilpailemaan yksityisen kanssa, niin sukupuolijakaumat olisivat tasaisempia.
Poika joka yrittää pärjätä koulussa ei tule pärjäämään elämässään. Suosittelen Panu Höglundin elämäntarinaan tutustumista jos tuo kuulostaa aivan ufolta.
Tilanne on nykyään vain sellainen, että nörtiksi leimautuminen on ikuinen este pelimiehen uralle. Tämän taas ovat päättäneet edistykselliset tytöt, jotka ovat kiertäneet noin tusinan verran pelimiehiä ennen kuin nörttipoitsun seura alkaa siinä kolmenkympin lähettyvillä kiinnostamaan. Eivät nämä koulunsa täydellisen palasiksi vetävät, moottoripyörillä hurjastelevat ja joka paikassa uhoavat nykypojat tyhmiä ole, vaikka sellaista joutuvat esittämäänkin.
Yhteiskunnallisen kokonaistilanteen kannalta tarkasteltuna nykyinen tilanne on tietysti täydellisen järjetön, mutta c'est la vie. Ongelman ja sen syiden alkamisajankohtaa voisi teoretisoida enemmänkin, mutta tämän pojan pitää kiirehtiä kaverinsa kanssa baariin uhoamaan.
Lähetä kommentti
<< Home