Kommentti kommentille
Kiitos kommentoinnistasi!
Vieraileva feministi sarjassa julkaistut kirjoitukset ovat sellaisten heniklöiden tekemiä, jotka eivät halua esiintyä omalla niemellään.
Toiseksi jopa Suomen Keskustassa ja sen paikallisyhdistyksissä on mielipiteen- ja sananvapaus - joten toki lehdessä julkaistua kirjoitusta on oikeus kommentoida.
Omia pohdintojani aiheesta:
Henkilö saa toki olla kiintiöitä vastaan, on vain hyvä olla perehtynyt aiheeseen kunnolla, jotta sen voi perustella.
Lista jonka Vieraileva Feministi on tuohon laittanut eri ajattelijoista on siksi, että tämä kolmossivun kirjoittaja perehtyisi aiheeseen paremmin ja syvällisemmin ja lukisi useiden eri ajattelijoiden tekstejä mielipiteensä pohjaksi.
Ei listan tarkoituskaan ole, että kaikki siinä mainitut ajattelijat olisivat yhtämieltä asiasta vaan siksi, että kirjoittaja pystyisi niitä tutkimalla perustelemaan paremmin mielipiteensä.
On hyvä, että myös miespuolisia poliitikkoja aihe kiinnostaa - ja siksikin on hyvä kertoa teoksista, joista saa erilaisia näkemyksiä aiheeseen ja pääseen tutustumaan feminismiin sekä myös naisasialiikkeeseen syvemmin.
Itse olen erityisesti perehtynyt Mary Wollestonecraftiin ja J.S Milliin (jotka sinun mukaasi ovat varmaan ihan muumioita=)). Toinen sukupuoli -teoksen luin koska se on klassikko.
Lisäksi olen joutunut opinnoissani suorittamaan useita kursseja, joissa feminismin suuntauksia on esitelty ja olen suorittanut kurssini erinomaisin arvosanoin. Butleria olen vain sivunnut luennoilla, en ole hänen omiin teoksiinsa perehtynyt. (tämä nyt tästä pätevyydestä arvoida kirjoitusta)
Jos Vierailevan Feministin kirjoitusta lukee niin huomaa sen olevan yhtälailla tahallisesti yksikertaistava ja kärkäs. Jo kommentti "etkö näe metsää puilta?" sen paljastaa.
Toki on totta että naiset ja miehet ovat biologisesti erilaisia - sehän on selvä. Ongelma ennemin on, että jotkut asiat mielletään miehisiksi ja jotkut naisellisiksi - esimerkiksi politiikka, talous jne on miehistä - ne luokitellaan edelleen siksi KOVAKSI TÄRKEÄKSI politiikaksi. Vallantavoittelu on niin ikään miehistä. Naisesta tulee usein "pyrkyri" kun hän tavoittelee valta-asemia.
No jos naiset käyttäytyvät kuin miehen, ei ole mitään järkeä palkata sitten naista tehtävään - mitä uutta naiseus tuo? Miksi on tärkeää että kiintiöitä on?
Helga Hernes vastaa tähän näin, politiikan osalta:
valta pitää oikeudenmukaisuuden nimessä jakaa tasan naisten ja miesten kesken.
Naiset tuovat jotain uutta politiikkaan. Ei siksi, että heillä on erilaisia ominaisuuksia kuin miehillä, vaan koska heillä on erilaisia kokemuksia.
Naisilla ja miehillä on erilaisia poliittisia intressejä, joista voi syntyä ristiriitoja, ja silloin naisten on oltava paikalla puolustamassa etujaan.
Eli naiset tuovat uutta koska heillä on erilaisia kokemuksia. Kiintiöt ovat tähän väline.
Toiseksi naisten pitää olla pulustamassa omia etujaan. Kiintiöt ovat väline myös tähän.
Sitten vielä yksi huomio:
Tasa-arvolla ei ole tekemistä mielipiteiden kanssa. Voi olla eri mieltä naisita ja miehistä ja heidän käyttäytymisestään toisiaan kohtaan.
Ja lopuksi, kuten kommentoija kirjoittaakin, kaikille on hyötytä tasa-arvoisemmasta maailmasta. Kun demokratia tätä kautta vahvistuu me kaikki voitamme.
***
Ristiriitaisia argumentteja?
Kysymys on myös asioiden arvottamisesta. Ja siitä, miten ehkä usein huomaamattamekin miellämme tietyt asiat miehisiksi tai naisellisiksi. Mielestäni tässä suhteessa liberaalifeministit olivat osin oikeassa - jonkinlaiseen sukupuolineutraaliuteen on pyrittävä. Jokaisen yksilön vahvuuden on toki huomioitava, mutta uskon että ne eivät suoraan ole sukupuoleen sidottuja vaan kokemuksiin.
***
Miksi naisten pitäisi todistaa olevansa erityisen päteviä esim. politiikassa (mielletään ilmeisesti edelleen miehiseksi)? Siksi että he ovat vähemmistössä ja joutuvat siksi silmätikuiksi.
***
ps. meitä feministejäkin on siis erilaisia ja saamme olla mekin eri mieltä kiintiöistä ja niiden tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta. Minulle ne ovat VÄLINE tasa-arvon tiellä.
pps.käyttämäni arguimentit olen poiminut mm. teoksesta Helvetissä on paikka naisille jotka eivät auta toisiaan. Allekirjoitan ne itse täysin.
4 Comments:
sä olet anna ihana! <3
nähdään pian, olen jo täällä ja brysselissä on aina parasta!
Hei Anna ja Minna!
Sanottakoon ensiksi, että tulkitsin vastaustenne sävystä hienoista puolustelevaisuutta. Tarkoitukseni ei tietenkään ollut hyökätä mielipiteenvapauttanne tai muita perusoikeuksianne vastaan eikä kiistää pätevyyttänne puhua sukupuolesta. Ei siis hätää tai tarvetta puolustaa olemassaoloaan marttyyrin elkein! Saunavertauksellani, josta ehkä suivaannuitte, halusin tehdä näkyvämmäksi sitä eroa, joka mielestäni tulisi kuitenkin säilyttää yksityisen ja julkisen puheen välillä ja jonka tekemisessä mielestäni epäonnistuitte. Väitän edelleen, että Vierailevan Feministin tekstin kaltainen "tahallisesti yksinkertaistava ja kärkäs" julkinen kirjoitus on potentiaalisesti vahingollista tasa-arvopyrkimyksille. Huomioikaa myös, miten asema suuren puolueen jäsenyhdistyksenä vaikuttaa tällä sivulla julkaisemanne tekstin saamiin merkityksiin sen sisäiset ansiot ylittäen: julkaisemanne teksti edustaa helposti esimerkiksi naisjärjestöjä kokonaisuutena tai feministisiä poliittisia pyrkimyksiä vahvemmin kuin sama teksti vessan seinässä. Kun minä lukijana jaksoin kiinnittää huomiotani kompurointiinne juuri sen takia, toivoisin että myös te kirjoittajina olisitte tarkempia.
Luin tänään alkuperäisen kirjoituksen Suomenmaasta, jonka vakioyleisöön en varsinaisesti lukeudu. Se oli mielestäni hyvällä tahdolla tehty keskustelunavaus, joka tuli nuoren ja ainakin minusta mitaten oikealle ajattelevan miehen positiosta. Ehkä sen takana tuntui hieman ylioptimistinen usko siihen kuinka yrittämällä pärjää ja puhumalla tulee kuulluksi, mutta vaikka yritin säätää muutenkin herkkiä diskurssikakkuloitani radikaalifemakkospektriin, en silti saanut luettua siitä niitä sinänsä vastustettavia mutta tekstistä täysin irrallisia ajatuksia, joita vastaan Vieraileva toverini kirjoituksessaan vaahtosi. Minusta olisi erittäin valitettavaa, jos sivusta seuraava tai tämä Suomenmaassa tasa-arvoasioista kirjoittanut mies itse saisi kuvan, että Vierailevan kirjoitus edustaisi jonkinlaista suomalaisen feminismin kattavaa vastausta hänen keskusteluyritykseensä tai että kaikki feministit pitäisivät Vierailevan tekstin tapaista hyökkäävää ja argumentaatiovirheellistä kirjoittelua edes asiallisena. Suoraan sanottuna minua feministinä hävetti lukea kyseistä blogimerkintää ja Butler-fanina minusta tuntui surkuhupaisalta kuinka se loppui kehoitukseen lukea mm. häntä.
Koska Anna sangen sporadisessa vastauksessaan puhui sukupuolikiitiöistä, yritän muotoilla nopeasti omaa kantaani niihin. En - selvennyksen vuoksi - siis ole huolissani teidän niitä koskevista mielipiteistänne sinänsä tai ole asiasta kanssanne varsinaisesti eri mieltä. Suhtaudun sukupuolikiintiöihin kuitenkin kriittisesti. Nykyisessä tilanteessahan ne ovat todistetusti tehokas keino tasa-arvoistaa politiikkaa ja siksi kannatan niitä varovaisesti, samassa välinelähtöisessä hengessä Annan kanssa. Kiintiöissä minut saa kriittiseksi keskeisimmin se, etteivät ne ole herkkiä esimerkiksi sille kuinka helsinkiläisen 45-vuotiaan radikaalilesbopunkkarin ja peräposiolaisen 19-vuotiaan lestadiolaisensisynnyttäjän sukupuolittuneet kokemusmaailmat ja poliittiset intressit poikkeavat toisistaan. Kiintiöpuhe tekee helposti kotinsa ajatukseen jostain pysyvästä ja yleissuomalaisesta naiskokemuksesta, joka turvaa kiintiöiden avulla vallan muuttaa jonkun yhtenäisen miesvallan sitä tukahduttamaan luomia rakenteita. Jos feministinen puhe sitoutuu liian tiukasti tähän yhtenäisyyteen, menettää se herkkyyttä ja liikkuvuutta jolla tarttua sukupuolittuneen vallan aina liikkeessä oleviin muotoihin. Kiintiöitä puolustaessa tai muussa feministitoiminnassa minulle ovat siis tärkeitä kaksoisliikkeet ja jatkuva itsereflektio. Tämänkin takia minusta on erittäin valitettavaa, että vastasitte peiliin katsomista peräänkuuluttavaan kirjoitukseen huutamalla.
Itsekritiikkiä ja rakentavampia sävyjä toivottaa,
Kommentoiva Feministi
Kiitos kommenteista, sana on blogissamme vapaa.
Kiitos opetuksestasi komentoija! Tsemppiä valitsemallasi tiellä!
Lähetä kommentti
<< Home