Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

maanantaina, tammikuuta 01, 2007

Naimisiinmenopolitiikkaa nepalilaisittain

Naimisiin meno on Nepalissa yksi elämän tärkeimmistä asioista. Siihen liittyy myös monta väestösuunnittelun näkökulmaa niin yksilöiden kuin yhteisön tasolla. Aviottomat lapset eivät saa kansalaisuutta. Kaksi viidestä tytöstä menee naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Nepalin väestö kasvaa räjähdysmäisesti. Seuraavan neljän vuosikymmenen aikana nykyinen väestö, noin 25 miljoonaa, kaksinkertaistuu. Neljännes nepalilaisista on parhaassa lisääntymisiässä, 18 - 25-vuotiaita.

Maan väestökeskustelua leimaavat syntyvyyden vähentämiseen liittyvät aiheet. Kaduilla olevissa julisteissa kehotetaan lykkäämään naimisiinmenoa ja rajoittamaan lapsimäärää. Käytännössä kuitenkin huonomman koulutustason perheissä, niin maalla kuin kaupungeissa lasten määrä on hallitsematon.

Avioliittoihin liittyy vielä nyky-Nepalissakin niiden järjestäminen vanhempien toimesta. Myös moniavioisuutta ilmenee. Joissakin kylissä ei väestölaskennan mukaan ole lainkaan avioeroja, mutta moniavioisuus, polygamia, on sitäkin yleisempää. Tämän huomasi Minna-tarkkasilmäkollega tilastoaineistoista.

Olimme nepalilaisten tuttavien seurassa ja kiinnitimme huomiota moniavioisuuskysymykseen. Laitoin siinä hieman ehkä puujalkatyyliin leikiksi aiheella, joka on tuttu useille suomalaisille kavereilleni. Minähän kuulutan puolileikilläni tai puolitosissani, kummin vain, että tarvitsisin oikeasti viisi miestä. Nepalilaiset lohduttivat minua varsin mielenkiintoisella huomiolla – Tiibetin puoleisella Nepalin rajalla on Mustangin alue, jossa moniavioisuus NAISILLE on sallittua, mikäli hän nai veljekset. Heitä voi olla sitten vaikka kuinka monta. Vaikka koko Jukola. Kuulostaa melkein kokeilemisen arvoiselta.

Tosissaan puhuttaessa, on kyllä käsittämätön millaisessa asemassa moni Nepalin vuoristovaltion nainen, erityisesti nuori nainen on. Kouluttamattomana alaikäisenä tulee pakkonaitetuksi tuntemattomalle miehelle voimatta koskaan säännellä omaa lisääntymistään ehkäisyvälineiden ja koulutuksen puuttuessa.

Lukemattomat länsimaisin varoin rahoitetut kampanjat suuntaavat ehkäisyn käyttämiseen ja varsinkin tyttöjen koulutustason nostamiseen. Joka toinen nepalilainen on lukutaidoton. Naisista reilusti yli puolet eivät osaa lukea. Naisten aseman parantamisella uskotaan koko väestön tilan kehittyvän. Maassa, jossa puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, tuleekin paljon tapahtua perusoikeuksien takaamiseksi. Yksi tärkeimmistä asioista on mahdollisuus päättää omasta lisääntymisestään ja parisuhteestaan.