105-83
Loppuviikosta vietettiin aikaa poliittisissa merkeissä tulevassa EU-maassa, Romaniassa, jossa Euroopan liberaalinaisten verkosto keskusteli mm. ihmiskaupasta. Suomihan on virallisella tasolla vasta äskettäin ”tunnustanut”, ettemme ole ihmiskaupan suhteen ihan sivustakatsoja. Toivottavasti keskustelua tulee täälläkin.. Kävimme myös vierailemassa parissa turvakodissa, joista toista pyöritti paikallinen (ortodoksi)kirkko - ja ovet olivat avoinna kaikille, myös muslimeille jne. Tämän vastapainoksi saimme tutustua myös paikalliseen naisnäkemykseen, kun normaali yökerho osoittautuikin melkein strippiklubiksi. Että jos menette Bukarestiin, suosittelen Music Clubia Maxxin sijaan... ;)
Hyviä uutisia sen sijaan tuli perjantaina eduskunnasta. Hedelmöityshoitolain äänestys 105-83 oli yllättävänkin selvä, ja hyvä, että tämä hallitus sai (tai saa) sen lain viimein päätökseen.
Joistakin kommenteista luulisi, että eduskunta olisi tehnyt suuren luokan linjamuutoksen, kun tosiasiassa maan olemassa oleva käytäntö ei muutu juurikaan. Suomi on lisäksi ollut yksi harvoja maita, joissa asiaa ei lailla ole säädelty. Joten hyvä, että asia päättyy näin.
Laki ei muuta olemassa olevaa käytäntöä, minkä lisäksi suurimman kiistelyn kohteena olevia (naisparit ja itselliset naiset) lapsia syntyy vuosittain marginaalinen määrä:
"Vuoden 2003 loppuun mennessä maassamme oli syntynyt noin 15000 koeputkihedelmöityksen, mikrohedelmöityksen tai pakastetun alkion siirron avulla alkunsa saanutta lasta. Tällä tavoin arvioidaan syntyvän lähitulevaisuudessa yli 1500 lasta vuodessa, mikä on noin 2,7 % kaikista vuosittain syntyvistä lapsista.
Tilastotietoja ei ole siitä, miten paljon hoitoja annetaan naisille, jotka eivät elä yhdessä miehen kanssa, ja paljonko lapsia tällaisten hoitojen avulla syntyy. Näitä hoitoja antavat kuitenkin vain yksityiset klinikat, ja tehdyn epävirallisen kyselyn perusteella on arvioitu, että tällaisia hoitoja annetaan vain muutama prosentti hoitojen kokonaismäärästä eli joka tapauksessa alle sadalle naiselle vuosittain
Uutisissa kristilliset hermoilivat jo, että perjantainen äänestys johtaa homojen adoptio-oikeuden ehdottamiseen. Saman logiikan mukaan olisiko vastakkaisen kannan läpimeno tarkoittanut vaikkapa sitä, että lasten hankkimiselle olisi asetettu ehdoksi avioliitto? No perhearvoista ja moraalista voidaan keskustella taas vaikkapa sitten prostituution laillistamisen yhteydessä – mitenkähän jaa/ei-lista korreloi sitten perjantaisen äänestyksen kanssa…
***
Toisesta asiasta eli Ruotsista edelleenkin löytyy Suomen poliittisen keskustelun aiheet. Alkaakohan kohta Suomessa samanlaiset käräjät ministereiden valinnassa kuin USA:ssa käydään korkeiden virkojen täyttämisessä.
Että onkohan vaikka liikenneministeri kävellyt joskus päin punaista – laitonta sekin. (btw, mitähän Italiassa muuten mietitään poliitikoista ja moraalista– siellä monia kansanedustajia juuri vähän höynäytettiin ja nyt epäillään huumeiden käytöstä jne. ks. http://uk.news.yahoo.com/11102006/140/italian-mps-caught-tv-drugs-sting.html )
Ihmettelen vain miten kukaan kohta haluaa politiikkaan, kun ihmisiltä vaaditaan ihan mahdottomia. Enpä usko, että kukaan rahan takia rupeaisi kansanedustajaksi, varsinkin tietäen sen työmäärän. Nyt pitäisi vielä avata koko yksityiselämä maailmalle – ”moraalin nimissä”.
Tänään iltalehdessä oli lukijoiden kirje, jossa ihmeteltiin miten Suomessa voidaan vielä nimittää ministerit ”poliittisilla virkanimityksillä”. Että miksei ole ”asiantuntija” tai virkamiesministereitä! Pitäisi varmaan olla joku robotti.
Se on niin ikävä tapaus tämä demokratia, johon me kaikki voidaan ottaa osaa.
1 Comments:
joo tossa kuvassa olen siis minä, tiukkaan puolustamassa vanhuspoliittista kannaria joka vei ilmat pihalle eurooppalaisilta kollegoilta. ei se nyt niin ihme teksti ollut, mutta tämä aihe on tosi kosketusherkkä. odotellaan, että liberaalien euroopan järjestön byroo nyt koostaa jonkun ohjelmallisen paperin aiheesta. joka tapauksessa vanheneminen on fakta meille jokaiselle. suomi on aika pitkällä tässä ikäpolitiikassa. voidaan tehdä siitä meidän sosiaalinen nokia.
http://www.stm.fi/Resource.phx/julkt/yhteis/worklife.htx
Lähetä kommentti
<< Home