Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

tiistaina, tammikuuta 23, 2007

Namaste

Jostain syystä tämä kirjoitus jäi uutena vuotena laittamatta blogiin, tuoreena Nepal-Intiasta…

* * *

Matka Nepaliin oli mielenkiintoinen, varsinkin vierailu erilaisissa kehykohteissa. Vaikkemme loppujen lopuksi päässetkään juuri Katmandun laaksoa pidemmälle (yhdeksi maailman saasteisimmista kaupungeista Katmandu on ihan ok…) :(

Myös naisten vähyys (tapaamissamme) järjestöissä pisti silmään. Kysyttäessä toki kaikki sanovat, että kyllä naisiakin on ja jopa hallituksissa ym. mutta ”just nyt” eivät vaan ole saatavilla. Toisaalta leniniläis-marxilaiset opiskelijatytöt samoin kuin vanhempi puoluesisarensa sekä naispuolinen ay-johtaja kaikki vaativat naisille 50 % edustuksellisuutta esimerkiksi parlamentista. Toivoa sopii, että ehdokkainakin olisi naisia, muuten voi olla hieman hankala selittää miten osa pääsee parlamenttiin kansan valitsemien ehdokkaiden ohi. Nuorison villinnässä ovat onnistuneet erityisesti (entiset) kapinalliset, maoistit, muut puolueet luottavat vielä vuosien tuomaan kokemukseen. Vaikka se kokemus ei olisikaan tuottanut maahan ainakaan vielä toimivaa demokratiaa.


Maaseudun naisia valtaistamassa itsenään...

* * *

Matkalla Nepaliin välipysäkkinä toimi Intian Delhi. Matkaoppaasta luettua on, että naisten olisi hyvä pitää vihkisormuksen kaltaisia, olipa aviossa taikka ei. Tätä itsekin kokeilimme, ja ostimme sormukset, kuten aiemmin jo tänne oli laitettukin.

Oikeaa sormusta odotellessa voi kunnollista aviomiestä kokeilla rukoilla (?!) (ken haluaa) tällä (nepalilaisella) hindurukouksella:

Ohm Nama Shivaya

Mahadev- niminen rukous tulee toistaa aamuisin (ilman ruokaa suussa), 108 kertaa…

* * *

Namaste!

Tunnisteet: