Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

torstaina, helmikuuta 01, 2007

Naisen täytyy aina olla parempi?

Alempaa kieltä ei kertonut kukaan ehdokkaista kertonut taitavansa...

Tv-vaalitenttiä katsellessa ehtii tehdä vaikka mitä, vaikkapa vertailla (*) nuorten (18-35v), kolmen suurimman puolueen (keskusta, sdp ja kokoomus) ehdokkaiden kielitaitoa.

Ylen vaalikoneessa sitä kysytään perustiedoissa, voi siis olettaa, että sillä jotain merkitystä on. Kielitaidosta on tietysti hyötyä globaalistuvassa maailmassa; omasta mielestäni ei tarvitse puhua esim. englantia täydellisellä brittiaksentilla, mikä tuntuu olevan joidenkin toimittajien tärkein kriteeri kielitaidolle. Tärkeintä on tietysti edelleenkin mitä sanotaan, eikä pelkästään kyky sanoa jotain.

Mutta kuten sanottua, tein pikaisen vertailun nuorehkojen ehdokkaiden kielitaidosta. Jos otetaan joka vaalipiiristä kielitaitoisin sukupuoli ja ehdokas, tulokseksi saa….

Yllättyisittekö, jos väittäisin, että nuorista ehdokkaista naiset ovat kielitaitoisempia, ja varsinkin keskusta- ja demarinaiset? Myöskin lähes joka vaalipiirissä on ehdokkaita eduskuntaan, jotka eivät tunnusta puhuvansa toista kotimaista, tässä tapauksessa ruotsia (ml. yksi nykyinen kansanedustaja).

Mielestäni ehdokkaat ovat kielitaitoisia: kolmea kieltä puhuu suuri osa, neljääkin tosi moni. Yleisimmin nimenomaan suomi, ruotsi, englanti, saksa-settiä. Jotenkin se vaan tuntuu tylsemmältä kuin jos vaikka voisi sanoa osaavansa englantia, espanjaa, kiinaa ja arabiaa…? Ehkä maantieteelleen ei voi mitään, enkä myöskään ala pakkoruotsi-keskustelua tähän väliin…

Eksoottisimmat kielet taitavat olla korea ja heprea (jopa esim. latina oli useammalla mainittuna), molemmat löytyvät keskustalaisilta naisehdokkailta. Oma suosikkikieltäni arabiaa ei löydy keneltäkään; venäjän kieli löytyy sentään mainintana kahdeksalta, tunnetuimpana heistä tietysti keskustan vpj Lehtomäki.

ps. Niin, ja se kielitaitoisin ehdokas – tätä voi olla vaikea uskoa, etten ole puolueellinen, mutta näiden tietojen perusteella se on kyllä keskisuomalainen nuori keskustanainen (joka myös kirjoittaa tähän blogiin…).

(*) huom. tämä on täysin epätieteellinen tutkimus ja tehty aivan epävalvotuissa oloissa (ja pakko tunnustaa, että yliopiston tilastotieteen tentin suoritin esseellä…). ;)))

Tunnisteet: ,

3 Comments:

Blogger heinikki said...

joo sekin on aina jännä, että porukka on ihan ihmeissään, kun paula puhuu venäjää ja hän on mieltei ainoa eturivin politiikko, johon yhdistetään kielitaito. saa puhua vaikka 5 eurooppalaista kieltä se on ihan perussuoritus, mutta venäjä tuntuu olevan the language. siis olen sitä mieltä, että venäjä on mahtava kielitaito, mutta niin on mikä tahansa kieli. jännä ettei arabiaa puhuvia löydyl.

02 helmikuuta, 2007  
Blogger heinikki said...

siis tuo tekstihän on georgian kieltä - itsekin siellä kuukauden viime vuonna viettäneenä erotan soturiaikaiset aakkoset, niittä sen suuremmin ymmärtämättä :) numerot silti opettelin tuosta ainutlaatuisesta aakkos- ja numerojärjestelmästä kaukasuksella

05 helmikuuta, 2007  
Blogger minna said...

oikein heinikki, georgiaa se on! aivan ihanat kirjaimet (tai kirjoitusasu siis) niillä on:))

05 helmikuuta, 2007  

Lähetä kommentti

<< Home