Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

tiistaina, kesäkuuta 19, 2007

Puoluehallituksen vastaus ympäristötekoaloitteeseemme

Edistykselliset Keskustanaiset (EKN)

PUOLUERISTEILYSTÄ YMPÄRISTÖTEKO

Edistykselliset Keskustanaiset (EKN) esittää Suomen Keskusta rp:lle, että seuraava puolueristeilystä tehdään ympäristöteko.

EKN esittää, että risteilyalus ei irtoa Helsingin satamasta, vaan säilyy puoluetapahtuman ajan liitettynä mantereen vesi- ja viemäriverkkoon. Näin vältytään myös polttoainepäästöiltä Itämereen.

Tällä tavoin puolue voi omalta osaltaan näyttää esimerkkiä kerskakulutuksen maailmassa. Tapahtuman viihteellinen luonne säilyy, ja lisäarvona tulee kestävän kehityksen käytännön toimi, sillä ympäristö ei risteilystä johtuen kuormitu kestämättömällä tavalla. Esityksen tarkoituksena ei ole tuhota Itämeren laivabisnestä vaan EKN haluaa kiinnittää huomiota risteilyalusten Itämeren kannalta kestämättömiin seuraamuksiin, jotka olisivat kuitenkin vältettävissä käyttämällä parempaa teknologiaa ja tekniikkaa laivoissa.


Vastaus:

Aloitteessa on kiinnitetty huomiota tärkeään näkökulmaan: Keskustan tulee omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä myös ympäristönsuojeluun liittyvissä asioissa.

Keskustan seuraava risteily järjestetään joulukuun 2007 alussa Viking Linen aluksella reitillä Turku-Tukholma-Turku. Turun satamasta ei ole mahdollisuus liittää maasähköä aluksiin, joten niiden tarvitsema sähkö joudutaan joka tapauksessa tuottamaan laivan polttoainetta käyttäen riippumatta siitä liikkuuko laiva merellä vai onko se koko tilaisuuden ajan satamassa. Viking Linen Turusta lähtevät alukset käyttävät pelkästään matalarikkistä polttoainetta. Ongelmana Turun ja Tukholman välillä liikennöivillä Viking Linen aluksilla on se, että niillä ei vielä ole typpipuhdistusta.

Viking Linen alusten jätevesiä ei päästetä mereen, vaan ne tuodaan Turun ja Tukholman satamiin. Esimerkiksi Turussa ne pumpataan sataman jätevesiverkostoon ja sieltä Turun vesilaitokselle puhdistettavaksi.

Puoluehallitus katsoo, että joulukuuksi 2007 suunniteltu risteily ei kuormita Itämerta ja muuta luontoa niin kestämättömällä tavalla, että risteilytilaisuus siirrettäisiin pidettäväksi satamassa. Sen sijaan puolueen tulevia tapahtumia järjestettäessä pitää ympäristönäkökohtien olla yhä voimakkaammin esillä aina suunnitteluvaiheesta toteutukseen saakka.

Tunnisteet: ,