Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

keskiviikkona, heinäkuuta 26, 2006

Me lähdemme siitä, ettei kuluttaja tarvitse sunnuntaiaukioloa

Luin Suomenmaan maanantain lehdestä (maakuntaversio) jutun kauppojen aukiolosta. Juttu oli (kerrankin) positiivinen kauppojen aukiolojen laajentamisen puolesta. Siinä mm. Oulun Stockalta sanottiin, että sunnuntaivuorot ovat työntekijöiden keskuudessa haluttuja ja että sunnuntaisin liikkeellä näkyy enemmän perheellisiä kuin arkena.

Olen itsekin työskennellyt kaupassa (tosin sellaisessa, joka ei saanut olla ollenkaan auki sunnuntaisin) ja myös omat kokemukseni olivat samansuuntaiset – ilta- ja lauantaivuorot olivat haluttuja, samoin lauantaisin näkyi enemmän perheellisiä kuin muuten (koko kauppakeskuksessa).

Kuitenkin aina, kun tästä kauppojen aukiolojen laajentamisesta, ay-liike alkaa saman stoorin naisista ja perheistä yms. Tsekkasin PAM:n sivut, joilla kerrotaan mm. että järjestäytymisaste kaupan alalla on 65 % ja jäsenistä nuoria on neljäsosa… Jotenkin tuntuu, kun kaupoissa käy, että nuoria myyjiä olisi enemmänkin kuin neljäsosa. En tiedä voisiko sitten olettaa, että juuri tällaiset nuoret myyjät, jotka esim. opintojen ohessa käyvät töissä, eivät kuulu ammattiyhdistysliittoonsa (en itse ainakaan ikinä liittynyt siihen ollessani kaupassa töissä). Näin heidän mielipide ei varmasti juurikaan tule esille julkisessa keskustelussa, jossa työntekijöiden ylintä mielipidettä edustaa PAM.

Stadi-Uudenmaan PAM-nuorten blogissa aukioloja kommentointiin seuraavasti (28.4.2006):
"Aukioloajat on monitahoinen asia. Sitä on melko helppoa perustella ja vähintään yhtä helppoa vastustaa. Työntekijän näkökulmasta korostuu vapaa-ajan menetys tai ainakin vapaa-ajan suunnittelun vaikeus. Tämä on ymmärrettävää. Lisäksi olisi vähintäänkin kohtuullista, ettei julkisuudessa esiintyisi enää vaatimuksia palvelualojen työntekijöiden palkanleikkauksista. Mutta varmasti kaupanalalta löytyy sellaisiakin työntekijöitä, jotka olisivat valmiita tekemään ympäripyöreää viikkoa - ja mielellään. Vaikea asia siis."

Hyvä kommentti tuo vapaa-ajan menetyksestä... Se on aina ikävää, kun työ häiritsee vapaa-aikaa :0

Myös kauppalehti Pressossa asiasta on keskusteltu vuoden alussa, ja siellä PAM:n puheenjohtaja kommentoi asiaa mm. seuraavasti:

”Olemme lähteneet siitä, että sunnuntaityön tulee perustua vapaaehtoisuuteen... Me lähdemme siitä, ettei kuluttaja tarvitse sunnuntaiaukioloa.”

Olenpa taas iloinen, kun ay-liike päättää puolestani mitä tarvitsen ja mitä en.

Toivottavasti meidän puoluekokousaloite toteutuu pian!

Onneksi tänä sunnuntaina pääse kauppaan – vai mites se oli? Täydestä kuusta kolmantena sunnuntaina klo 12-13 välillä saa käydä kaupassa, jos se on vähemmän kuin 400m2 ja sijaitsee taajaman ulkopuolella…. ;)))