Johtajuus
Naisten johtajuus on mielenkiintoinen aihe. Moni ikätoverini (siis miespuolinen) on tällä hetkellä johtavissa asemissa kunnallisissa tehtävissä esim. kunnanjohtajina. Vastaavissa tehtävissä en tiedä montaakaan naista. En voi millään uskoa, että tilanne johtuisi huonommista lähtökohdista, päinvastoin.
(Nuoret) naiset ovat jo nyt koulutetumpia kuin miehet (tietysti koulutus ei takaa onnea; katsokaa vaikka keskiviikkoiltaisin Donald Trumpin johtajan etsintä-ohjelmaa, jossa vastakkain on ”book-smart” ja ”street-smart” eli koulutetut älyköt ja self-made yrittäjät; varoitus: linkkiä klikkaamalla seuraa juonipaljastuksia ;))) eikä tilanne taida olla ihan heti tasaantumaan päin. Monet naiset myös ainakin äkkiseltään näyttävät vastaavaan paremmin kansainvälistymisestä johtuvista uusista vaatimuksista eli naiset lukevat kieliä, menevät vaihtoon, matkustelevat jne. (Tallinnan olutralliristeilyjä EI lasketa!). Missä vika?
Onko syynä itselle asetetut korkeammat vaatimukset, siis niin omassa kuin yhteiskunnan mielessä? Nais-mitä tahansa (naisjohtajia, naiskansanedustajia jne) tarkkaillaan eri tavalla, sanokaa mitä sanotte. Viimeksi vuosi sitten näki räikeästi miten mediassa sanottiin, ettei Paula Lehtomäestä olisi pääministeriksi, sen sijaan Jyrki Kataisesta olisi. Heistä toisella on siis ministerikokemusta, pidempi kokemus puoluejohdossa olemisesta.. molemmat samanikäisiä, yhtä kauan kansanedustajina sekä molemmilla nuori lapsi. Arvaa miten päin median mielestä asia oli? (tällä ei tietysti ole asian kanssa mitään tekemistä....)
Mutta johtajista, tai niiden puutteesta. Mikä tähän auttaa? Kiintiöt, jos ei mikään muu? Miten hankalaa voi oikeasti olla löytää naisia tehtäviin? Esim. pörssiyhtiöiden hallituksiin, joissa Suomessa luku on hävyttömän alhainen. En tiedä viimeisimpiä lukuja, mutta vielä pari vuotta sitten se oli alle 10%. ALLE 10%. Muuttuukohan tilanne nuorempien sukupolvien tullessa valtaan vai ei?
Oman valituksen aiheensa olisi tietysti raskaudesta aiheutuvat jutut eli miesten ja naisten tasa-arvoinen kohteleminen vanhempina siinä suhteessa – eikä nainen olisi silloin enää yksin uhka työnantajalle.
Helsingin kauppakorkeakoulu on ainakin osaltaan (EU-rahalla) tätä asiaa ryhtynyt korjaamaan ja heillä on mielenkiintoinen projekti. Delfoi Akatemia on nuorille, koulutetuille naisille suunnattu johtamisen perusvalmennusohjelma, jossa tavoitteena on nuorten, koulutettujen naisten johtamisosaamisen kehittäminen, urasuunnittelun tukeminen sekä oman ammatillisen verkoston rakentaminen.
Ehkä toivoa vielä on?
1 Comments:
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Lähetä kommentti
<< Home