Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Naisten osallistumisessa yhteiskuntia vakauttavia aineksia

Kävin läpi vanhoja sähköpostejani ja löysin sieltä tällaisen vanhan kannanoton, joka on päivätty 8.10.2001 ja allekirjoittajina oli joukko keskustaopiskelijanaisia; meistä pari on nyt EKN:ssakin mukana. Asia on edelleen ajankohtainen...

Naisten osallistumisessa yhteiskuntia vakauttavia aineksia

Yhteiskunnissa eletään yhä arvaamattomammissa olosuhteissa. Tähän liittyy tulevaisuuden ennakoimattomuus, nopeat muutokset ja lisääntyvä turvattomuuden tuntu. Samanaikaisesti kun yhteiskuntien rakenteet ovat muuttuneet, on osallistuminen yhteiskunnan toimintoihin tullut yhä riippuvaisemmaksi kansalaisten henkilökohtaisesta panostamisesta ja kiinnittäytymisestä yhteisöihin.

Naisten asema koetaan sekä ongelmalliseksi että kiusalliseksi johtuen yhteiskunnan luomista puitteista ja kehittyvien yhteisöjen haasteista. Ne voivat olla hankalasti yhteen sovitettavissa naisten elämänkaareen ja elämänarvoihin. Naisen asemaan liittyy niin ikään lisääntynyt uhriksi joutuminen ja näiden naisuhrien esilletuonti.

Naisten edustamat arvot kaikilla tasoilla, riippumatta koulutustaustasta, työnkuvasta tai statuksesta, ovat yhtenevät. Näitä ovat pehmeät arvot ja äärimmäisen laaja inhimillisyysajattelu. Naiset edustavat vallankäytön vähemmistöä niin kehittyneissä kuin kehittyvissäkin maissa. Tänä päivänä on tärkeämpää kuin koskaan ennen korostaa ja antaa tilaa naisten edustamille arvolähtökohdille. Tähän kuuluu olennaisesti sen tosiseikan tunnustaminen ja hyväksyminen, että naisten ja miesten välillä on tietty ero.

Nyky-yhteiskuntien monimutkaiset rakenteet esiintyvät äärimmillään joukkotuhoaseina, asevarusteluna ja vallan polarisoitumisena eri väestöryhmien ja uskontokuntien välille. Lisäksi yleinen suvaitsevaisuuden puute tekee yhteisöistä vaikeasti hallittavia.

Naisten luonnollinen suojeluvaisto ja elämää ylläpitävä eikä koskaan tuhoava tahto ajavat naiset niin henkilökohtaisella kuin yhteisöllisellä tasolla edellä mainituiksi uhreiksi ja hyväksikäytetyiksi. Naisten puuttuminen yhteiskuntien keskiöstä ilmenee puuttumisena myös pahoista teoista. Naiset voisivat tuskin koskaan olla laajamittaisten terroristitekojen takana.

Moderni naisten osallisuus yhteiskuntiin estää parhaimmillaan konfliktien syntymisen sekä tuo vakauttavia ja rauhantahtoon pyrkiviä elementtejä. Naisten vaikutuksellisuus liikkuu eri tasoilla ja intensiteetissä kuin miesten, mutta on aivan yhtä oikeutettua ja suorastaan välttämätöntä luotaessa tulevaisuuden kestäviä yhteisöjä.

3 Comments:

Blogger heinikki said...

Ihana löytö! Muistan tämän kuin eilisen päivän vaikka se on -5 vee. Hyvä naiset - hyvä kestävä linja ja jatkumo! Tuotetaan tässä koko ajan jotain tulevaisuuteen kantavaa muutenkin.

08 elokuuta, 2006  
Blogger heinikki said...

entä onko tallessa se meidän kannari vaatimuksesta sukkahousujen ja muiden naistarvikkeiden verovähennyskelpoisuudesta?

08 elokuuta, 2006  
Blogger minna said...

Pitää yrittää kaivaa. Monia muitakin helmiä, kuten neitsytpuheemme Keskustanaisten kokouksessa :)

08 elokuuta, 2006  

Lähetä kommentti

<< Home