Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Tytöstä naiseksi



Uutisvuodossa kysytään faktaa vai fiktiota, mutta tässä faktaa ja fiktiota ihan aluksi…
Nelosen ohjelmassa Rouva Presidentti puhuttiin tasa-arvolaista, joka myös veisi naiset armeijaan. Faktaa vai fiktiota?

Suomen ihan reaalimaailmassa on ollut viime aikoina keskustelua asevelvollisuudesta.

Suomessa vallitsee siis tällä hetkellä yleinen asevelvollisuus (ei yleinen samalla tavalla kuin vaikka yleinen äänioikeus, vaan yleinen kaikille miehille; ja naisille vapaaehtoinen…). Asevelvollisuutta kannattaa tutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista, joten kansa tuki löytyy. Keskustella kuitenkin saa.

Monesti olen kuullut sitä puolustettavan myös argumenteilla, että se tekee pojista miehet, jossa he oppivat kaikenlaisia hyödyllisiä kansalaistaitoja ja elämässä selviämistä.

Mitenköhän tytöistä tulee naisia sitten?


Lapsia tekemällä? Tämänkö takia naiset jäävät auttamattomasti jälkeen miehistä, sillä jo muutenkin aiemmin kehittyvät naiset saavat kuitenkin keskimäärin (Suomessa) ensimmäisen lapsen vasta 28-vuotiaana (jonka ikäisen miehen on viimeistään pitänyt käydä pojasta-mieheksi-koulu).

Vai olisiko netistä apua? Googlaa ”pojasta mieheksi” ja top10:ssa on artikkeli ”siviilistä sotilaaksi, pojasta mieheksi”. Sama ”tytöstä naiseksi” tuo esiin juttuja juttujen jälkeen miten murrosikä (kuukautiset?) tekee tytöstä naisen. Aika voimakas ominaisuus tuo kuukautiset, kun sillä korvaa 6 kuukauden sotilaskoulutuksen ;)))

Kuva: http://www.americanforeignrelations.com/Re-Ro/Women-s-Participation-in-the-Revolution.html

4 Comments:

Blogger Matti said...

Ennen vanhaan voitiin uskottavasti sanoa, että sekä miehet että naiset hoitavat yhteiskunnallisen velvollisuutensa sukupuolelle sopivalla tavalla. Pojat menevät armeijaan ja uhraavat tarvittaessa henkensä sodassa, naiset tuottavat lapsia. Mutta nykyään nousisi kauhea huuto, jos sanottaisiin että on nuorten naisten isänmaallinen velvollisuus synnyttää lisää kansalaisia. Sehän on nykyään naisten oma oikeus ja oma valinta. Naisten autonomian lisääntyminen on siis johtanut epätasa-arvon lisääntymiseen sukupuolten kesken.

10 syyskuuta, 2006  
Blogger heinikki said...

Oho, tämähän on jännä tapa, jolla Matti kuvaa epätasa-arvon lisääntymistä sukupuolten välillä. Siis minusta on niin, että nämä ovat kyllä ihan yksilön valinta - asioita. Siksi olen esimerkiksi itse suorittanut asevelvollisuuden, koen sen omaksi positiiviseksi kansalaistehtäväkseni, sillä se soveltui minulle hyvin. Ja mahdollinen lisääntyminen on samanlainen kysymys, valitsen sen itse jos olen valitakseni, enkä siitä syystä, että se olisi ulkoapäin tuleva pakote. Siksi mielestäni miehet ja naiset ovat kovin tasa-arvoisia, valinnanvapaus kun on olemassa. Synnyttämistä ja armeijan käyntiä ei voi verrata toisiinsa missään olosuhteissa mitenkään.

10 syyskuuta, 2006  
Blogger Matti said...

Onko Heini aivan tyhmä, vai leikkiikö vain sellaista? Kyllä ne vanhassa nationalistisessa ja isänmaallisessa maailmankuvassa on vissisti samaistettu. Se että niitä ei enää voida samaistaa - se että lasten hankinta on nykyään naiselle "yksilön valinta" - on naisemansipaation saavutuksia. Mutta koska asevelvollisuus ei ole vastaavalla tavalla miehelle "yksilön valinta", on naisemansipaation edistyminen lisännyt tässä asiassa sukupuolten välistä epätasa-arvoa.

11 syyskuuta, 2006  
Blogger heinikki said...

itse asiassa kaikki ne tuntemani miehet, jotka eivät halua armeijaa käydä, ovat siitä jollain tavalla vapautuneet. ehkä ei kannata yrittää keinotekoisesti verrata "naisten velvollisuuksia" ja "miesten velvollisuuksia" just näin niin kuin mitä tulee lisääntymiseen ja johonkin sellaiseen kuin asepalvelukseen. Tämä ei ole mitään naisemansipaatiota vaan aivan vain tosiasioita :) Kandee käsitellä tuo asevelvollisuus irrallaan tästä naisten synnyttämisestä. Kiva, Matti, kun seuraat blogiamme :)

15 syyskuuta, 2006  

Lähetä kommentti

<< Home