Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

lauantaina, elokuuta 12, 2006

Suomalaista naisasiakirjallisuutta



Sain kirjavinkkinä luettavaksi Nytkiksen julkaiseman kirjan ”Sukupuolen politiikka. Naisten äänioikeuden 100 vuotta Suomessa”. Vilkaisin sitä pikaisesti töissä, ja huomasin säpäkän mainoksen (yllä). Innoissani rupesin sitten lukemaan kirjaa, mutta…

Jos Ruotsin puhutuin naisasiakirja on Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan- kirja ja Suomessa Sukupuolen politiikka, en kyllä ihmettele, että Ruotsissa koko naisasia on enemmän esillä. Kirjasta puuttui "se jokin".

En tiedä, ehkä se johtui suurista odotuksista, mutta en kyllä jaksanut kirjaa lukea läpi, vaan se jäi lähinnä selailuasteelle.

Siellä oli kyllä pari hyvää otsikkoa kuten ”Sukupuolistunut väkivalta – tämän päivän naisasialiikkeen ”äärioikeuskysymys”?”. Hieno otsikko, mutta teksti jälleen virkamieshenkistä (tai virkanais-…?), jossa käydään läpi YK:n sopimuksia yms. Samoin mainoksista kertovassakin osuudessa nyt ainakin olisi ollut hyvä revitellä vähän, mutta ei. Huoh. Onneksi Kirsti Manninen ja siitä seuraava naistenlehdistä kertovat osuudet vähän piristivät.

Ehkä vertailen vääriä kirjoja keskenään. Esimerkiksi helvetissä-kirjan tekijät ovat kirjailija ja kouluttaja (tai jotain vastaavaa) ja Sukupuolen politiikassa ilmeisesti pääasiassa naistutkijoita (siis naistutkimuksen tutkijoita). Harvasta tutkimustyöstä tulee bestselleriä.


Itse kuitenkin luen mieluummin vähän provokatiivisia (ei kuitenkaan ihan Michael Moore-tasolla ;)) ja innostavia kirjoja kuin tieteellisiä tutkielmia. Ainakin näin kesälauantaisin ;)